« Terug

Gezamenlijk persbericht HVC, Rijkswaterstaat & HEBO Maritiemservice BV

nieuws-gezamelijk-persbericht-rijkswaterstaat-hvc-hebo-klein.jpg

8 november 2017

Vervoer afval over water concurrerender door slimme laadmethode

Uitgebreide pilot met perscontainertransport over water

Rijkswaterstaat start in samenwerking met afvalinzamelaar HVC een tweede proef met een innovatieve laadmethode om afval makkelijker over water te verschepen. Voor de tweede keer in Nederland wordt samengeperst afval zonder tussenkomst van een dure containerkraan direct op een schip geladen. De proef moet aantonen dat duurzaam vervoer van afval over water kan concurreren met vervoer over weg.

Dankzij de nieuwe laadmethode kan HVC tussen Zaandam en Alkmaar jaarlijks 70.000 tot 75.000 ton afval over water vervoeren. Op het testtraject scheelt dat gemiddeld 20 vrachtwagenritten per dag, waarvan een derde in de spits. Dit is goed voor de doorstroming op de weg, want omgerekend zijn dat 55 personenautoritten per dag. Daarnaast is vervoer over water in potentie duurzamer, omdat de uitstoot van CO2 en NOx verminderen.

Efficiënte overslag
In de zomer 2016 is een succesvolle korte proef gehouden met Blue Line Logistics. Nu gaan Rijkswaterstaat en HVC tien weken testen met groter schip. De proef vindt plaats tussen het HVC-verzameldepot in Zaandam en de afvalverbrandingsinstallatie in Alkmaar.

‘Met de vrachtwagens van HVC die dagelijks containers over de weg transporteren, laden we volle perscontainers direct op een schip. Dat kan afvaltransport over water concurrerender maken ten opzichte van wegvervoer’, zegt HVC. ‘Omdat je geen containerkraan gebruikt kun je efficiënter werken en bespaar je kosten.’

De proef wordt uitgevoerd met het transportponton HEBO-P8 en duwboot Catharina 7 van HEBO Maritiemservice B.V. en duurt naar verwachting tot halverwege januari 2018. Daarna beslist HVC of deze vorm van transport toepasbaar is in de dagelijkse praktijk. Ook bekijken de afvalinzamelaar en Rijkswaterstaat de kansen om afvaltransport over water op meerdere trajecten te organiseren. De verwachting is dat de komende jaren wegvervoer van andere branches via deze methode ook van weg naar water verplaatst worden.

HEBO Maritiemservice B.V. heeft de opdracht gegund gekregen omdat ze niveau 3 gecertificeerd zijn op de CO2, tevens is het bedrijf vooruitstrevend en innovatief bezig op het gebied van uitstoot en “het nieuwe varen”.

Beter Benutten Metropoolregio Amsterdam
De pilot is onderdeel van het programma Beter Benutten Metropoolregio Amsterdam. Onder deze noemer nemen het bedrijfsleven, het Rijk en regionale en lokale overheden tot 2018 ruim 30 maatregelen om de reistijd op de drukste knelpunten in de spits te verbeteren met 10 procent. Bijvoorbeeld door het reizigers makkelijker te maken om op andere momenten te reizen, een andere route te nemen, thuis te werken of een ander vervoersmiddel te kiezen. Of door afval en bouwmaterialen over water te vervoeren in plaats van over de weg. Voor meer informatie zie www.beterbenutten.nl/MRA.

Labels
Algemeen nieuws

« Terug

Deel dit bericht

Scroll naar boven